Grzyby shiitake ze szpinakiem

Grzyby shiitake ze  szpinakiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Niecodzienne polaczenie grzybów shiitake smazonych z czerwonymi pomaranczami i serwowanych na szpinaku i imbirowym ryzu basmati. Prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki

  • 20 średnich grzybów shiitake
  • 2 organiczne czerwone pomarańcze
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 mała szalotka
  • 1 mała główka czosnku
  • 1 łyżka posiekanej papryki chili
  • 200 ml wody
  • 1 limonka
  • olej słonecznikowy
  • cukier
  • SZPINAK:
  • 1 kg świeżego szpinaku
  • gałka muszkatołowa
  • cukier, sól
  • oliwa z oliwek
  • IMBIROWY RYŻ BASMATI:
  • 3 filiżanki ryżu basmati
  • 3-4 plasterki imbiru
  • 1-2 szalotki
  • sól

Przygotowanie

  1. Wyskrobac skórke z organicznej pomaranczy i wycisnac z niej sok.
    Pokroic w drobna kostke szalotke, imbir i chili, przepolowic czosnek.
    Wyczyscic grzyby wilgotna szmatka i usunac lodygi.

  2. Rozgrzac olej slonecznikowy na patelni i podsmazyc grzyby. Dodac czosnek, chili, imbir i szalotki i wymieszac z grzybami. Zmniejszyc ogien o polowe, dodac skórke pomaranczy, sok pomaranczowy i wode. Mozna takze dodac polówki pomaranczy dla aromatu.
    Nastepnie dodac sos ostrygowy, czerwony ocet balsamiczny i sos sojowy.
    Wszystko dusic na srednim ogniu przez 5 do 6 minut, ewentualnie
    dolac troche wody.
    Doprawić sokiem z limonki i cukrem.

  3. Zagotowac ryz basmati z podwójna ilościa wody i szczypta soli. Pokroic imbir i szalotki i dodac do ryzu. Zmniejszyc temperature do minimum, przykryc garnek i gotowac przez około 15 minut.
    Szpinak dokladnie umyc i usunac grubsze lodygi. Podgrzac oliwe lub olej słonecznikowy w woku lub wysokiej patelni, wlozyc liscie szpinaku i podgrzewac, az sie zapadna. Wtedy dodac kolejna porcję szpinaku i powtarzac proces, az caly szpinak zostanie zuzyty. Doprawic szpinak sola, cukrem i odrobina gałki muszkatolowej. Na koniec dodac troche oliwy z oliwek.

  4. Ulozyc ryz na talerzu i umiescic na nim szpinak i grzyby shiitake. Skropic wszystko odrobina plynu ze smazonych grzybów.

Komentarze do przepisu (16)

Maudie 17 marca
Ciekawe danie,muszę wypróbować bo brzmi zachęcająco :)
Docherro 17 marca
To musi być pyszne,wszystko co lubię:)
fafiatko 17 marca
Faktycznie uczta dla podniebienia!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 20 średnich grzybów shiitake
  • 2 organiczne czerwone pomarańcze
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 mała szalotka
  • 1 mała główka czosnku
  • 1 łyżka posiekanej papryki chili
  • 200 ml wody
  • 1 limonka
  • olej słonecznikowy
  • cukier
  • SZPINAK:
  • 1 kg świeżego szpinaku
  • gałka muszkatołowa
  • cukier, sól
  • oliwa z oliwek
  • IMBIROWY RYŻ BASMATI:
  • 3 filiżanki ryżu basmati
  • 3-4 plasterki imbiru
  • 1-2 szalotki
  • sól
Składniki