Grochówka z dynią

Grochówka z dynią
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: fioreborne
Prawdziwa jesienna zupa, gęsta, pożywna i aromatyczna!

Składniki

  • wołowina (można inne mięso) 500 g
  • szynka wędzona 150 g
  • boczek wędzony 150 g
  • groch żółty łuskany 1 szklanka
  • dynia 400 g
  • cebula 1 szt.
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
  • przyprawy (sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka, oregano, liście laurowe) wg własnego smaku
  • woda zimna 1,5-2 litra
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Groch umyć i namoczyć (najlepiej na noc).

  2. Dynię oczyścić od skórki i pestek, pokroić w kostkę i zważyć (powinno być 400 g).

  3. Cebulę pokroić w kostkę.

  4. Wędliny pokroić na kawałeczki.

  5. Mięso dać do garnka, zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu przez 1-1,5 godzinę.

  6. Dodać do bulionu groch i gotować 40-50 minut.

  7. Na oleju zaszklić cebulę.

  8. Dodać szynkę i boczek, lekko podsmażyć.

  9. Wsypać dynię i smażyć mieszając 3 min.

  10. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i smażyć jeszcze parę minut.

  11. Dodać wędliny i warzywa do bulionu.

  12. Posolić, dodać przyprawy, wymieszać.

  13. Gotować wszystko jeszcze 5-10 minut.

  14. Wyłączyć ogień, dać zupie " dojrzeć" ok. 20 minut i można jeść. Smacznego!

Składniki
  • wołowina (można inne mięso) 500 g
  • szynka wędzona 150 g
  • boczek wędzony 150 g
  • groch żółty łuskany 1 szklanka
  • dynia 400 g
  • cebula 1 szt.
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
  • przyprawy (sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka, oregano, liście laurowe) wg własnego smaku
  • woda zimna 1,5-2 litra
  • olej do smażenia
Składniki