Grillowane kuleczki wieprzowe z salsą z ananasa

Grillowane kuleczki wieprzowe z salsą z ananasa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: wjosna
Kuleczki wieprzowe doprawione na sposób azjatycki to niestandardowa propozycja grillowa, z salsą z ananasa zachwycą wszystkich.

Składniki

  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • starta skórka z 1 limonki i sok z połowy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 strączek ostrej papryczki
  • ½ szklanki bułki tartej lub pokruszonej świeżej kajzerki
  • 2 jajka
  • do posmarowania olej arachidowy albo rzepakowy
  • SALSA
  • 1 ananas
  • garść posiekanej kolendry,
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 posiekana ostra papryczka,
  • szczypta cukru trzcinowego,
  • sok z połowy limonki

Przygotowanie

  1. Przygotować salsę z ananasa: obranego, pozbawionego środka ananasa posiekać w drobną kostkę, dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić do lodówki.

  2. Kuleczki: Mięso włożyć do miski i dodać skórkę i sok z limonki, sos sojowy, czosnek, posiekaną papryczkę, jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać rękoma ( dobrze to robić w rękawiczkach).

    Z masy uformować małe kotleciki (kulki wielkości dużego orzecha włoskiego), posmarować oliwą/olejem i odstawić do lodówki na 30 minut.

    Piec na mocno rozgrzanym grillu. Podawać z salsą z ananasa. Można też polać słodkim sosem chilli.

Komentarze do przepisu (1)

slodkisentyment 13 sierpnia
Pycha :)
Składniki
  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • starta skórka z 1 limonki i sok z połowy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 strączek ostrej papryczki
  • ½ szklanki bułki tartej lub pokruszonej świeżej kajzerki
  • 2 jajka
  • do posmarowania olej arachidowy albo rzepakowy
  • SALSA
  • 1 ananas
  • garść posiekanej kolendry,
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 posiekana ostra papryczka,
  • szczypta cukru trzcinowego,
  • sok z połowy limonki
Składniki