Góra lodowa

Góra lodowa
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ollka
GÓRA LODOWA

Składniki

  • Biszkopt kakaowy: forma 24 x 30 cm 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao
  • Poncz: szklanka wrzątku 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • Krem budyniowy 500ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub inn
  • Polewa z mleka w proszku: 250 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki 2 łyżki kakao 15

Przygotowanie

  1. Biszkopt

    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z
    białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym
    żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany,
    delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem
    do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania.
    Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy, ściągamy papier i kroimy na pół.

  2. Krem budyniowy:

    Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby nie powstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

    Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń

  3. Masa z mleka w proszku:
    Masło z wodą i cukrem zagotować pozostawić do przestygnięcia. Do chłodnej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej dwie łyżki mleka w proszku. Masa będzie dość płynna, ale trzeba szybko oblewać nią wierzch, bo szybko tężeje.Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta i wykładamy pozostałą masę budyniową. Przekrojone na pół biszkopciki, nasączamy delikatnie kawą i układamy na masie budyniowej. Masy z mleka w proszku na przemian wlewamy łyżką między biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało.

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 29 stycznia
Lubię takie ciacha:)
pelen_brzuszek 29 stycznia
pyszności :)
babcitereskiciasta 30 stycznia
Pycha.:)
Składniki
  • Biszkopt kakaowy: forma 24 x 30 cm 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao
  • Poncz: szklanka wrzątku 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • Krem budyniowy 500ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub inn
  • Polewa z mleka w proszku: 250 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki 2 łyżki kakao 15
Składniki