golabki z kasza gryczana, miesem i pieczarkami

golabki z kasza gryczana, miesem i pieczarkami
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: anetaa26
Pomysl na danie mojej siostry, z moimi drobnymi zmianami- pysznosci :-) Skladniki mozna dowolnie modyfikowac, tzn. dodac wiecej miesa czy kaszy- tak, jak nam odpowiada.

Składniki

  • kapusta wloska, 1 srednia glowka
  • mieso mielone mieszane, 250- 300 g
  • kasza gryczana, 70-100 g
  • pieczarki, 4 duze
  • cebula, 1 szt
  • przecier z pomidorow, lyzka
  • sol z pomidorow, ok pol szklanki
  • sol, pieprz, wg uznania
  • lyzeczka oleju, do posmarowania formy

Przygotowanie

  1. Z kapusty delikatnie zdjac liscie, sprzarzyc je we wrzatku, by zmiekly. Odlozyc do wystygniecia i usunac twarde czesci. Mieso wlozyc do garnka, podlac odrobina wody, przyprawic i dusic na wolnym ogniu, az pusci sok. Dodac posiekana cebule, pokrojone w kostke pieczarki i przecier, dusic ok 10 min- az do odparowania soku z miesa i pieczarek. Odstawic do wystygniecia. Kasze podgotowac (ok 5 min), odcedzic i wystudzic.

  2. 2-3 liscie pokroic w paski, wylozyc nimi spod natluszczonego naczynia zaroodpornego. Kasze przelozyc do masy miesno- pieczarkowej, wymieszac. Nakladac po 2 lyzki farszu na kazdy lisc kapusty (ilosc nadzienia zalezy od wielkosci liscia) i zwijac w golabki. Ukladac ciasno w formie jeden przy drugim. Naczynie przykryc folia aluminowa, wlozyc do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni i piec ok 30 minut- po tym czasie zdjac folie i przelac golabki sokiem pomidorowym- zapiec ok 10 minut (juz bez przykrywania) w temperaturze 150 stopni.

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 24 stycznia 2013
super ! faktycznie pyszności, w najbliższym czasie do wypróbowania :)))) i 5 ode mnie !
rosse 24 stycznia 2013
Ode mnie również piątka za super przepis:)do ulubionych:)
Konto usunięte 24 stycznia 2013
Bardzo mi się podoba ten pomysł na gołąbki, jest inny i jednocześnie pełnowartościowy i pyszny. Oczywiście... Czytaj całość »
Bardzo mi się podoba ten pomysł na gołąbki, jest inny i jednocześnie pełnowartościowy i pyszny. Oczywiście muszę spróbować i 5 .Pozdrawiam
Składniki
  • kapusta wloska, 1 srednia glowka
  • mieso mielone mieszane, 250- 300 g
  • kasza gryczana, 70-100 g
  • pieczarki, 4 duze
  • cebula, 1 szt
  • przecier z pomidorow, lyzka
  • sol z pomidorow, ok pol szklanki
  • sol, pieprz, wg uznania
  • lyzeczka oleju, do posmarowania formy
Składniki