Golabki polskie klasyczne.

Golabki polskie klasyczne.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: bozka44
Wspanialy obiad jednodaniowy, z dodatkiem ziemniaczkow lub bez zadnego dodatku. Zdrowe i bardzo pozywne, chociaz nieco pracochlonne, ale potemmmmmmmm

Składniki

  • 1 duza kapusta biala
  • mieso mielne mieszane lub wieprzowe 0,75 kg
  • ryz bialy, ja uzylam basmati
  • olej rzepakowy, lniany
  • 1 jajko
  • Kucharek, pieprz czarny, papryka w proszku
  • Cebula 2 szt.,
  • zielona pietruszka susz.
  • Koncentrat pomidorowy
  • 2 lyzki maki

Przygotowanie

  1. Z kapusty wykrawamy glab i tak przygotowana gotujemy okolo 20 minut. Ja w polowie gotowania przewrocilam kapuste.

  2. Gotujemy 1 woreczek ryzu al dente, przelewamy na durszlaku zimna woda i odcedzamy. Na patelni smazymy cebulke na zloto, studzimy i dodajemy do ryzu. Dodajemy mieso i jajko oraz przyprawy i ziola. Mieszamy dokladnie.

  3. Wczesniej ugotowana kapuste studzimy i rozdzielamy. Ja zawsze, aby przyspieszyc ten proces, plucze ugotowana kapuste w zimnej wodzie i rozdzielam liscie.

  4. W tak przygotowane liscie kapusty, nakladamy farsz i formujemy golabki, ktore umieszczamy w gesiarce, podlewamy woda, dodatkowo posypujemy Kucharkiem, dodajemy olej i dusimy pod pokrywa w piekarniku okolo 1 godzinki.

  5. Na wodzie spod golabkow przygotowujemy sos pomidorowy, dodajac do niej po prostu koncentrat pomidorowy i troche Maggi. Zageszczamy maka rozrobiona z woda. Gotujemy jeszcze 3 minutki .

    no, nareszcie gotowe!!

Komentarze do przepisu (1)

wegeta 05 grudnia 2014
Piękne gołąbki. Zabieram kilka :)
Składniki
  • 1 duza kapusta biala
  • mieso mielne mieszane lub wieprzowe 0,75 kg
  • ryz bialy, ja uzylam basmati
  • olej rzepakowy, lniany
  • 1 jajko
  • Kucharek, pieprz czarny, papryka w proszku
  • Cebula 2 szt.,
  • zielona pietruszka susz.
  • Koncentrat pomidorowy
  • 2 lyzki maki
Składniki