Gołąbki klasyczne

Gołąbki klasyczne
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Sugarspice
Klasyczne gołąbki w sosie pomidorowym

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotowany ryz (wg zalecen na opakowaniu) mieszamy z surowym mielonym miesem, bulka tarta (wczesniej zalana mlekiem), jajkiem, sola i pieprzem do smaku.

  2. Kapuste albo sparzamy cala we wrzatku, wycinajac najpierw glab, lub dzielimy na osobne liscie jesli sie da i tak parzymy, az zmiekna. Wtedy mozna nie wycinac glebu, ale rozbic go mlotkiem do miesa jak bedzie miekki.

  3. Zawijamy miesko w lisc kapusty. Okolo pol garsci mieska zmiesci sie na lisciu. Ukladamy miesko na czesci przy glabie, formujac owal, zawijamy najpierw od siebie, potem boki i na koncu zawijamy reszte. W ten sposob nie trzeba uzywac nitki i golabki nam sie nie rozpadna. Nastepnie ciasno ukladamy je w zaroodpornym naczyniu z wieczkiem, podlewamy odrobina wody i pieczemy w 200 stopniach przez ok 1-1,5 godziny. Ciasne ulozenie golabkow rowniez niepozwoli na ich rozpadanie sie.

  4. Gdy golabki sa upieczone (kapusta moze w niektorych miejscach sie przypiec na ciemno, ale to nic nie szkodzi), przygotowujemy sos. Robimy zasmazke z maki i masla, podsmazamy ok 2 minuty i dodajemy stopniowo bulion i sok z pieczenia golabkow, ciagle mieszajac az uzyskamy pozadana konsystencje sosu. Dodajemy sol i pieprz do smaku, ew. moze byc takze Vegeta, a na koniec przecier pomidorowy wg uznania. Przekladamy golabki do duzego garnka i zalewamy sosem, aby pozniej latwo bylo je odgrzewac i zeby przeszly smaczkiem pomidorowego sosu.

  5. Golabki podajemy z gotowanymi ziemniaczkami, puree lub chlebkiem. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (7)

Ivona 09 lipca 2009
Nie rozumiem po co bułka tarta i jajo ?
Sugarspice 09 lipca 2009
Aby byly bardziej zwiezle, jesli bedzie samo mieso i ryz to beda sie rozpadac przy krojeniu, ale oczywiscie te... Czytaj całość »
Aby byly bardziej zwiezle, jesli bedzie samo mieso i ryz to beda sie rozpadac przy krojeniu, ale oczywiscie te skladniki sa opcjonalne i mozna robic bez, jak kto woli.
Ivona 21 lipca 2009
Co "kraj" to obyczaj.Mnie uczono,że cała sztuka w tym,żeby farsz nie sklejał się,tylko był sypki,dlatego... Czytaj całość »
Co "kraj" to obyczaj.Mnie uczono,że cała sztuka w tym,żeby farsz nie sklejał się,tylko był sypki,dlatego mięso w proporcji do ryżu to 50% na 50%. Liście wybieram małe (duże kroję na pół) bo to mają być gołąbki a nie gołębie.Najbardziej lubię gołąbki z kapusty włoskiej.Ale wszystko zależy od regionu Polski.W niektórych gołąbki się gotuje nie piecze albo robi z samego mięsa i podaje razem z ziemniakami i surówką.Te z przepisu który ja stosuję zjada się solo-z sosem pomidorowym.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki