Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, jednak jej przygotowanie jest bardzo pracochłonne. Gotowanie kapusty, zawijanie mięsa i długie duszenie. Jednak nie zawsze mamy czas na przygotowanie tej jakże smacznej potrawy. Dlatego dziś zapraszam Was na prostszą i szybszą wersję tego dania - gołąbki bez zawijania. Smakują na prawdę fantastycznie, a dodatek kapusty sprawia, że danie ma świetną teksturę i jest bardzo soczyste.

Składniki

  • Gołąbki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 500 g białej kapusty
  • 100 g ryżu
  • 2-3 łyżki otrąb mielonych *
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • pieprz czarny i sól
  • Sos:
  • 750 ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml bulionu
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • papryka ostra
  • pieprz czarny i sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie


  1. Gołąbki

    Kapustę białą bardzo drobno szatkujemy lub ścieramy na tarce (jest to chyba najlepszy sposób). Kapustę delikatnie solimy i odstawiamy na około 20 minut. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, skracając czas gotowania o 6-8 minut. Powinien być lekko twardy, gdyż dogotuje się w sosie.
    Cebulę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, jajka, odciśniętą w dłoniach kapustę i ryż. Doprawiamy do smaku przyprawami i wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy około 12 okrągłych kotlecików. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy krótko przygotowane kotleciki z obu stron.


  2. Sos

    Cebulę obieramy, drobno siekamy. W szerokim rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulkę, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe i pozostałe przyprawy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 – 40 minut.
    Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę, aby sos mógł odparować i zgęstnieć. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Gołąbki wkładamy do sosu i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Gotowe podajemy z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
    * można zastąpić bułką tartą lub kaszą manną


    - do potrawy można użyć mięsa wołowo-wieprzowego
    - sos po długim gotowaniu powinien mieć odpowiednią gęstość i nie ma potrzeby, aby dodatkowo zagęszczać go mąką

Składniki
  • Gołąbki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 500 g białej kapusty
  • 100 g ryżu
  • 2-3 łyżki otrąb mielonych *
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • pieprz czarny i sól
  • Sos:
  • 750 ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml bulionu
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • papryka ostra
  • pieprz czarny i sól
  • olej do smażenia
Składniki