Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 204
Pyszna babka na oleju która zawsze się udaje.
Odsłon: 2178
Kluski śląskie przeważnie robię z dziurką, a to dla tego aby6 w dziurce zatrz...
Odsłon: 206
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1966
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 204
Pyszna babka na oleju która zawsze się udaje.
Odsłon: 2178
Kluski śląskie przeważnie robię z dziurką, a to dla tego aby6 w dziurce zatrz...
Odsłon: 206
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1966
Składniki
Obrane liście kapusty sparzyć kilka minut we wrzątku.Ryż gotuję wcześniej,ale zawsze krócej...żeby lepiej połączył się farsz. Mięso,ryż,jajka,2 pokrojone drobno cebule,sól i pieprz wymieszać ze sobą.Jeśli farsz jest zbyt rzadki dodaję łyżkę(2) bułki tartej. Następnie formuję gołąbki i wkładam do garnka,w którym na dnie układam małe liście kapusty nie wykorzystanej na gołąbki.Zalewam gołąbki wodą,dodaję pokrojoną cebulę,margarynę,liść laurowy,sól,pieprz do smaku.Gotuję wszystko pod przykryciem ok 40 min.Na koniec dodaję przecier pomidorowy własnej roboty lub zmiksowane pomidory z puszki.Zagęszczam sos zaprawką(1 szkl wody+1-1,5 łyżki mąki) Czasami dodaję do sosu i mięsa czosnek ;-)
Czasami również dzielę farsz na dwie części.Jedną robię tradycyjnie,a do drugiej dodaję: kaszę gryczaną,pieczarki i namoczone wcześniej suszone grzyby.Obowiązkowy jest wtedy sos grzybowy...
Obie wersje uwielbiam...