Gołąbki

Gołąbki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: LIDECZKA
Wspaniałe!

Składniki

  • mięso mielone (łopatka), 1,5 kg
  • sól, pieprz (lub Vegeta)
  • ryż ugotowany na sypko, 1 torebka
  • bułka namoczona w mleku, 1
  • Jaja, 2
  • biała kapusta (młoda), 1
  • marchew, 2-3
  • seler średniej wielkości, 1/2
  • cebula, 2
  • koncentrat pomidorowy
  • kostki bulionowe - warzywne, 2
  • liśtek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu
  • cukier, masło

Przygotowanie

  1. Z kapusty wyciąc głąb i odparzyc ją w gorącej wodzie z domieszką soli i łyżeczką cukru. Odcedzic.

  2. Mięso połączy z ryżem, bułką, jajami, solą, pieprzem, wyrobic na jednolitą masę.

  3. Na pojedyncze liście kapusty nakładac porcję mięsa (wielkości kotleta), zawinąc tak, by zakryc mięso. Układac w szerokim garnku. Podlac wodą, dodac kostki bulionowe, listek laurowy ziarna ziela i pieprzu. (By gołąbki się nie przypaliły, dno garnka wyłożyc kromkami czerstwego chleba. Spowoduje to również zagęszczenie sosu.) Dusic na wolnym ogniu ok. 40 minut.

  4. Marchew i seler zetrzec na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroic w półplastry. Przełożyc do rondla, podlac niewielką ilością wody, delikatnie posolic, dodac pół łyżeczki cukru i łyżeczkę masła. Poddusic. Na koniec dodac koncentrat pomidorowy. Zgotowac. Sos warzywny wylac na gołąbki i poddusic do miękkości.

  5. Podawac z ziemniaczkami (młodymi). Smacznego.

Komentarze do przepisu (6)

mala1 26 maja 2009
ale smacznie wyglądają pycha jutro muszę gołąbeczki zrobić :)
tonika 04 lipca 2009
Wspaniałe może by były , gdyby ten chleb na dnie garnka się nie przypalił i wszystkie do wyrzucenia
tonika 04 lipca 2009
Wspaniałe może by były, gdyby nie to że chleb ułożony na dnie się przypalił i wszystkie gołąbki do... Czytaj całość »
Wspaniałe może by były, gdyby nie to że chleb ułożony na dnie się przypalił i wszystkie gołąbki do wyrzucenia! ;-(
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso mielone (łopatka), 1,5 kg
  • sól, pieprz (lub Vegeta)
  • ryż ugotowany na sypko, 1 torebka
  • bułka namoczona w mleku, 1
  • Jaja, 2
  • biała kapusta (młoda), 1
  • marchew, 2-3
  • seler średniej wielkości, 1/2
  • cebula, 2
  • koncentrat pomidorowy
  • kostki bulionowe - warzywne, 2
  • liśtek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu
  • cukier, masło
Składniki