Gofry.

Gofry.
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Testuje nowy sprzęt ;-) a póki co na pierwszy ogień poszedł przepis na gofry,który był dołączony do zestawu.

Składniki

  • 16 szt.
  • 3 szkl.mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pół szkl.cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 3/4 szkl.wody gazowanej
  • pół szkl.oleju

Przygotowanie

  1. Oddzielamy żółtka od białek.
    Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli
    Żółtka mieszamy z cukrami w osobnej misce,po czym dodajemy olej,wodę i miksujemy.
    Następnie wsypujemy partiami wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i solą,całość dokładnie miksujemy

  2. i na koniec wrzucamy ubite białka i delikatnie mieszamy łopatką do uzyskania jednolitej konsystencji.

  3. i na koniec wrzucamy ubite białka i delikatnie mieszamy łopatką do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Pieczemy 7 min.bez otwierania gofrownicy.
    Podajemy z bitą śmietaną,ulubionymi owocami,polane czekoladą,konfiturą co kto lubi.

    Uwagi:

    Upieczone gofry trzeba odkładać na kratce,wtedy są chrupiące,jeśli układamy na talerzu robią się jak "flak".
    Jeśli nie zjemy wszystkich można schować i na drugi dzień odgrzać w gofrownicy są równie chrupiące.

Komentarze do przepisu (12)

bietka5 10 sierpnia
Uwielbiam gofry, a te prezentują się rewelacyjnie :)
kuchmariola63 10 sierpnia
Piękne, takie z owocami gofry, super.
Jagodzianka17 10 sierpnia
Wspaniały deser
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 16 szt.
  • 3 szkl.mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pół szkl.cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 3/4 szkl.wody gazowanej
  • pół szkl.oleju
Składniki