Fuczki.

Fuczki.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Fuczki to potrawa kuchni ukraińskiej i podkarpackiej. Są to placuszki zrobione są z gęstego ciasta naleśnikowego do którego dodana jest odciśnięta z soku, drobno pokrojona kiszona kapusta, oraz przyprawy które nadają ciastu wyrazisty, ostry smak.

Składniki

  • kapusta kiszona 30 dag
  • mąka pszenna 20-25 dag
  • jajko kurze 2 szt.
  • mleko 250 ml
  • sól do smaku
  • pieprz czarny młotkowany do smaku
  • cząber 2 szczypty
  • kminek 1 łyżeczka (tłuczony w moździerzu)
  • śmietana gęsta
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Kiszoną kapustę odciskamy z soku i drobno siekamy. Kminek i czarny pieprz tłuczemy w moździerzu.

  2. Z mąki, jajek i mleka miksujemy ciasto, musi być gęstsze od ciasta naleśnikowego. Ciasto doprawiamy pieprzem, solą. Ciasto musi być ostre, o wyrazistym smaku, dodajemy kminek, cząber i całość mieszamy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 20 minut.

  3. Po tym czasie dodajemy kiszoną kapustę.

  4. Mieszamy.

  5. Smażymy fuczki na gorącym tłuszczu.

  6. Usmażone fuczki podajemy z gęstą śmietaną.

  7. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (6)

babcitereskiciasta 11 października
Pyszne placuszki "palce lizać". Muszę takie zrobić.:)
bryssska 12 października
Świetny przepis, pycha wygląda ;-D
SlodkoSlodka83 12 października
Pyszne są :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kapusta kiszona 30 dag
  • mąka pszenna 20-25 dag
  • jajko kurze 2 szt.
  • mleko 250 ml
  • sól do smaku
  • pieprz czarny młotkowany do smaku
  • cząber 2 szczypty
  • kminek 1 łyżeczka (tłuczony w moździerzu)
  • śmietana gęsta
  • tłuszcz do smażenia
Składniki