Francuskie pierożki

Francuskie pierożki
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: marysiaz
Nie sądziłam, że tak proste pierożki będą tak rewelacyjne. Po prostu miałam ochotę na ciasto francuskie i szpinak (od którego się zresztą uzależniłam :) ). Z połączenia tych składników powstały najlepsze wytrawne francuskie przekąski, jakie jadłam. Idealnie smakują na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • 2 ciasta francuskie (o temp. pokojowej)
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 1 kostka mozzarelli
  • 1/3 sera brie (u mnie cremeux de normandie - ser z lidla)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • sól, pieprz, papryka słodka

Przygotowanie

  1. Szpinak pokroić na mniejsze kawałki i poddusić na maśle, na koniec duszenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mozzarellę pokroić na małe kwadraciki. To samo zrobić z serem brie. Do wystudzonego szpinaku dodać sery, przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

  2. Z ciasta francuskiego foremką powykrawać kółka (z 2 ciast u mnie wyszły 24 pierożki), pozostałe ciasto zawinąć w woreczek i zamrozić na następny raz. Na ciasto francuskie wykładać po 1 łyżeczce farszu.

  3. Ciasto zlepiać w pierożki. Następnie ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać z mlekiem i smarować nim gotowe pierożki. Na koniec posypać pieprzem i słodką papryką.

  4. Piec ok 10 -15 minut w 200*C. Podawać z sosem czosnkowym.

Komentarze do przepisu (1)

luna76 29 października 2014
mmmmmm, cudne!!!
Składniki
  • 2 ciasta francuskie (o temp. pokojowej)
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 1 kostka mozzarelli
  • 1/3 sera brie (u mnie cremeux de normandie - ser z lidla)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • sól, pieprz, papryka słodka
Składniki