Flaczki z Kurczaka.

Flaczki z Kurczaka.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Sycąca i rozgrzewająca zupa,dla tych którzy nie lubią tradycyjnych flaków,a do tego swojska bułeczka,czego chcieć więcej :-)

Składniki

  • pierś z kurczaka z kością
  • 2 ćwiartki
  • pół selera
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • kostka rosołowa opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • przyprawa do flaczków
  • 2 łyżki mąki + 1 łyżka masła do zasmażki

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać,wrzucić do garnka,zalać 3 litrami wody u mnie więcej,bo synowi odlewałam rosół,zagotować,zebrać szumy,wrzucić kostkę rosołową(opcjonalnie) oraz obrane i opłukane warzywa (seler,pietruszka,marchew,cebula można też wrzucić kawałek pora),wrzucamy listki i ziele.
    Gotujemy na wolnym ogniu jak rosół,aż warzywa będą miękkie.
    Następnie wyjmujemy warzywa,gdy trochę przestygną ścieramy je na tarce,na grubych oczkach a cebulę wyrzucamy.

  2. Wyjmujemy mięso z rosołu,gdy lekko przestygnie kroimy na paseczki,wzdłuż włókien,do rosołu wrzucamy przecier pomidorowy dla koloru,robimy zasmażkę z masła i mąki,wlewamy do zupy,wrzucamy starte warzywa,pokrojone w paseczki mięso,doprawiamy solą i pieprzem,przyprawą do flaczków,oraz majerankiem.
    Gotujemy jeszcze z 10 min.i flaki gotowe.
    Najlepiej smakują podane ze świeżą bułką

Komentarze do przepisu (13)

grazka950 08 lutego
flaczki super,a te bułki bajeczne :))))
slodkisentyment 08 lutego
Flaczki z kurczaka mnie przekonują :) Super :)
GREGORHSPEED 08 lutego
Bardzo lubię <3 Ciekawa alternatywa dla "nieflaczkożerców" ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pierś z kurczaka z kością
  • 2 ćwiartki
  • pół selera
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • kostka rosołowa opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • przyprawa do flaczków
  • 2 łyżki mąki + 1 łyżka masła do zasmażki
Składniki