Filety z halibuta po normandzku

Filety z halibuta po normandzku
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
drogie
avatar Autor: Obserwator
Kuchnia francuska. Zamiast halibuta można użyć każdej innej białej ryby, np. dorsza

Składniki

  • 2 filety halibuta
  • 5 dużych jabłek
  • 2 cebule
  • szklanka cydru
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Przygotowanie

  1. Filety opłukałem, osuszyłem, posypałem solą i pieprzem. Cebulę i jedno jabłko obrałem, pokroiłem w plasterki. Wyłożyłem nimi dno garnka. Na wierzchu ułożyłem ryby. Skropiłem je octem i zalałem cydrem. Gotowałem na małym ogniu 5 minut.

    Pozostałe jabłka po wykrojeniu gniazd nasiennych, pokroiłem na cząstki. Na patelni rozgrzałem masło, włożyłem jabłka i obsmażyłem je z obu stron na złoty kolor, uważając, aby się nie rozpadły.

    Filety ułożyłem na półmisku, obłożyłem cząstkami jabłek. Gęsty sos z gotowania ryb doprawiłem solą i pieprzem. Polałem filety i posypałem posiekanym szczypiorkiem.

Komentarze do przepisu (2)

konhambos 07 września
Bylam niedawno w Normandii, jeszcze mam w pamieci smak cydru w wielu potrawach :)
Pyszne polaczenie.
Obserwator 08 września
Dzięki :)
Składniki
  • 2 filety halibuta
  • 5 dużych jabłek
  • 2 cebule
  • szklanka cydru
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz cytrynowy
Składniki