Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, bardzo aromatyczne.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 84
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 21
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 21
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 16
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 84
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 21
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 21
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 16
Składniki
Piersi umyć osuszyć pokroić w skośne paski. Przyprawy połączyć ze sobą i dwiema łyżkami oliwy. Przyprawy rozpuszczą się w tłuszczu dzięki czemu uwolnią swój aromat. Proporcje przypraw według uznania. Dla przykładu: ja dałam po 1/3 łyżeczki każdej z nich. Do marynaty włożyć pokrojone paski piersi, przykryć folią spożywczą i odstawić na 3 h do lodówki.
W tym czasie można przygotować sałatę którą bardzo polecam do tego dania. Sałatę lodową podrzeć na małe kawałki, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czerwoną cebulę pokroić w piórka. Do szklani wlać 3 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, łyżkę ziarna słonecznika sól i pieprz. Dokładnie połączyć, tak powstałą mieszanką zalać sałatę.
Po podanym czasie kurczaka wyjmujemy z lodówki i smażymy na oleju lub oliwie. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Po 10 minutach dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, i smażymy do czasu aż zmięknie. Ja Danie zawsze podaję z frytkami ( karbowanymi) i wyżej opisaną sałatą.