Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dziś przychodzę do Was z przepisem na małe słodkie cudeńka. Mowa o eklerkach. Są to podłużne, lekkie ciastka z ciasta parzonego napełnione kremem lub bitą śmietaną i polane czekoladą lub posypane cukrem pudrem.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 480
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1294
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 56
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 349
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 480
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1294
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 56
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 349
Składniki
Do garnka dajemy masło i wodę-stawiamy na ogniu i mieszamy do rozpuszczenia masła. Następnie wsypujemy mąkę, i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, które odchodzi od ścian garnka.
Wyłączamy ogień i przekładamy ciasto do miski, chwilę studzimy. Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładkie ciasto.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy, i wyciskamy podłużne eklerki. Muszą być w odstępach od siebie bo ciasto podczas pieczenia bardzo rośnie.
Eklery wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy najpierw około 20 minut a potem dosuszamy zmniejszając temp do 130 stopni około 10 minut. Eklerki powinny mieś piękny złoty kolor, i być lekkie.
Tak postępujemy z całym ciastem. Eklery studzimy Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.Każdego eklerka przecinamy delikatnie ostrym nożem, napełniamy ubitą śmietaną i przykrywamy górną częścią.
Do czekolady dajemy masło i mleko i rozpuszczamy wszystko np nad kąpielą wodną lub w mikrofali W polewie maczamy część eklerów, a część posypujemy cukrem pudrem. I gotowe :) Eklerki przechowujemy w lodówce.