Dżem truskawkowy z kawałkami owoców

Przepis dnia 2015-06-14
Dżem truskawkowy z kawałkami owoców
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Dżem, w którym nie trzeba szukać owoców, ponieważ zajmują połowę każdego słoiczka z dżemem. Polecam!

Składniki

  • truskawki 1 kg
  • cukier 1/2 kg
  • sok z połowy cytryny
  • żelfix (2:1) 1 opakowanie

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy, osączamy na sicie, pozbawiamy szypułek. Całe owoce zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy, odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie truskawki
    z cukrem podgrzewamy, ostatecznie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy sok z cytryny i całość gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Dżem zestawiamy z palnika, wsypujemy
    środek żelujący (żelfix). Wszystko razem starannie mieszamy, gotujemy kilka minut, często mieszając.

  2. Uwaga: W garnku może pojawić się piana. Wtedy nie panikujemy, nie stresujemy się, tylko delikatnie mieszamy dżem, aż do momentu kiedy piana zniknie. Może to trochę potrwać i wydłuża przygotowanie przetworów, ale jak trzeba to trzeba. Jeżeli piana tworzy dość wyraźną, jednolitą warstwę na powierzchni owoców, można ją delikatnie zebrać.

    Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem na 15 minut.

  3. Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

renka 12 czerwca 2015
Piękne zdjęcia,ale gdzie te kawałki owoców?(bo o tym mowa) nie uchwyciłaś ich -)))
Futka 12 czerwca 2015
Smakowity dżemik. Ja za swój też się w końcu muszę zabrać :)
BEATA1978 12 czerwca 2015
Jak otworzę słoiczek to pstryknę fotę z owocami, bo tu jakoś ich faktycznie nie widać.
Póki co musisz... Czytaj całość »
Jak otworzę słoiczek to pstryknę fotę z owocami, bo tu jakoś ich faktycznie nie widać.
Póki co musisz uwierzyć na słowo, że są :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • truskawki 1 kg
  • cukier 1/2 kg
  • sok z połowy cytryny
  • żelfix (2:1) 1 opakowanie
Składniki