Dżem pomarańczowy ze skórkami

Dżem pomarańczowy ze skórkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Maudie
Pyszny,aromatyczny dżem :)

Składniki

  • Pomarańcze ok 15 szt najlepiej ekologiczne
  • Cukier, 1i1/2 szklanki
  • Woda 3/4 szklanki
  • Sok z cytryny
  • Goździki,parę szt

Przygotowanie

  1. Pomarańcze umyć dokładnie a ze względu na to,że będziemy dodawać skórkę najlepiej dodatkowo sparzyć.Następnie obrać a połowę skórek odłożyć.
    Pomarańcze dokładnie obrać również z białej otoczki (albedo) i pokroić na drobniejsze kawałeczki.

    W garnku zagotować wodę z cukrem i dodać kawałki pomarańczy oraz goździki.
    Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
    Odłożone skórki oczyścić dokładnie z białej powłoki i pociąć w bardzo cieniutkie paseczki i dodać do gotującego się dżemu gdy część płynu odparuje.Zamieszać i dodać również sok z całej cytryny.
    Całość gotować mieszając co jakiś czas na małym ogniu aż dżem zgęstnieje ( u mnie to trwało ok godziny )
    Gdy dżem zgęstnieje (można usunąć goździki) nałożyć gorący do wyparzonych słoiczków i odwrócić do góry dnem aż wystygną.Smacznego:)

Komentarze do przepisu (13)

terwol 20 grudnia 2018
Naprawde pyszny!
Nevermore 20 grudnia 2018
Świetny dżem, też taki robimy :) Z jeszcze ciepła bułką i cappuccino najbardziej mi smakuje :D
Dolcevita-in-my-kitchen 20 grudnia 2018
Przepyszny, az czuje ten zapach :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Pomarańcze ok 15 szt najlepiej ekologiczne
  • Cukier, 1i1/2 szklanki
  • Woda 3/4 szklanki
  • Sok z cytryny
  • Goździki,parę szt
Składniki