Dżem pomarańczowy

Dżem pomarańczowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Dżem pomarańczowy

Składniki

  • 3 kg pomarańczy
  • pół kg cukru (lub więcej)
  • sok z jednej cytryny

Przygotowanie

  1. Pomarańcze bardzo dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem i ścieramy z nich skórkę na średnich oczkach tarki. Pamiętajcie, żeby nie ścierać białej części, to ona powoduje goryczkę. Z pomarańczy ściągamy resztę skórki i filetujemy - wykrawamy cząstki pomarańczy spomiędzy błon. Do garnka z grubym dnem wrzucamy starte skórki, wyfiletowane cząstki pomarańczy, a także sok wyciśnięty z resztek. Dorzucamy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu do redukcji płynów, aż do uzyskania gęstego dżemu (pamiętajcie, że po ostygnięciu dżem jeszcze zgęstnieje). Często mieszamy. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, zamykamy wyparzonymi nakrętkami i odstawiamy do góry dnem.
    (przepis na 4 małe słoiczki)

Komentarze do przepisu (9)

kuchmariola63 10 stycznia
Pycha taki dżemik :)
Nevermore 10 stycznia
Moniś, ale smaka robisz ;) Kto nie robił takiego dżemu, nie wie, co traci. Pychotka :)
fafiatko 10 stycznia
Pyszne!zawsze chcialam sprobowac w domu ale zawsze wydawalo mi sie to skomplikowane.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 kg pomarańczy
  • pół kg cukru (lub więcej)
  • sok z jednej cytryny
Składniki