Duszona kapusta mizuna

Duszona kapusta mizuna
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Liście kapusty początkowo o łagodnym, lekko pieprznym smaku z czasem stają się pikantne, o smaku przypominającym musztardę z lekko gorzkawą nutą. Idealnie pasuje do grillowanego lub pieczonego mięsa.

Składniki

  • 1 pęczek kapusty mizuna
  • 2-3 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • ocet ryżowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy szalotki, wsypujemy mąkę, dokładnie łączymy. Do tak przygotowanej zasmażki dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki, kapustę, dokładnie mieszamy, zalewamy gorącym bulionem, dusimy pod przykryciem przez 15-20 min. Nadmiar płynu redukujemy. Do smaku doprawiamy octem, solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (7)

konhambos 13 czerwca
Pyszna!
bryssska 13 czerwca
Wygląda rewelacyjnie ;-D
kucharka-amatorka 14 czerwca
Fajny pomysł.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 pęczek kapusty mizuna
  • 2-3 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • ocet ryżowy
  • sól, pieprz
Składniki