Drożdżówki truskawkowe z kruszonką

Przepis dnia 2019-06-05
Drożdżówki truskawkowe z kruszonką
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Wiosna i lato to moje ulubione miesiące, dlatego nie ma nic lepszego jak drożdżówki z sezonowymi owocami. Te domowe przewyższają wszystkie, które spotkacie w sklepach, a podczas wyrabiania, pieczenia, unosi się wspaniały aromat w całym domu, więc po co kupować, skoro można zrobić samemu :)

Składniki

  • małe opakowanie świeżych drożdży(25g)
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • ¼ kostki masła
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej typ 650
  • truskawki
  • ¼ kostki masła
  • ¼ szklanki drobnego cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy zaczyn, mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy cukier, wlewamy mleko i mieszamy razem. Następnie robimy wgłębienie i wlewamy zaczyn. Szybko zarabiamy ciasto i dodajemy jajko, łączymy z pozostałym ciastem, i wyrabiamy aż zacznie odchodzić od ręki, na koniec wlewamy roztopione, schłodzone masło i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy dysk, pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę, zimne masło, mąkę i cukier razem mieszamy aż powstaną grudki, dobrym pomysłem jest tutaj wykorzystanie miksera z końcówka do wyrabiania ciasta. W każdym dysku robimy szklanką wgłębienie, wkładamy truskawki, posypujemy kruszonką i smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 20 minut z termoobiegiem. Smacznego!

Komentarze do przepisu (5)

slodkisentyment 03 czerwca
Oj tak, pychoty :) Domowe najlepsze :)
Pieprzyczfantazja 03 czerwca
pysznie wyglądają!
pelen_brzuszek 04 czerwca
pięknie wyglądają :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • małe opakowanie świeżych drożdży(25g)
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • ¼ kostki masła
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej typ 650
  • truskawki
  • ¼ kostki masła
  • ¼ szklanki drobnego cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
Składniki