Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, nie za slodkie, mieciutkie drozdzowe zawijaski. Przepis na 36 dosc duzych sztuk.
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 163
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8421
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 134
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 58
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 163
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8421
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 134
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 58
Składniki
Mleko podgrzac. W cieplym rozgniesc drozdze z cukrem, odstawic rozczyn do wyrosniecia.
Do duzej miski wsypac 800g maki, sol, wlac olej i wbic dwa zoltka, dodac rozczyn i zagniesc ciasto. Powoli dodawac pozostala make, tak, by ciasto nie bylo zbyt twarde. Odstawic je na 40 minut do wyrosniecia, w cieple miejsce, przykryte sciereczka.
Ciasto podzielic na pol- jedna polowe rozwalkowac i wycinac z ciasta kwadraty 10x10 cm. Jeden bok kwadratu naciac w 4-5 miejscach, tak by powstal "grzebien"- ciasto rozcinac do polowy dlugosci. Na nienacieta czesc polozyc lyzeczke dzemu, zwinac, tak, aby uzyskac ksztalt ze zdjecia( koniec zabkow musi byc na spodzie- dotykac blachy- inaczej zawijaski sie rozwina). Ciastka ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tluszczem (maslo, olej), posmarowac je rozmaconym jajkiem- piec do zezlocenia- u mnie ok 25 min w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu przykryc je sciereczka, zostawic do wystygniecia. Zimne posypac cukrem pudrem.