Drożdżowe strucle z jabłkiem

Drożdżowe strucle z jabłkiem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Steve
Propozycja idealna do niedzielnej kawki ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 500 g Lubię
  • mleko 1 szklanka
  • masło 1/2 kostki
  • jaja 2 szt
  • cukier drobny 150 g
  • drożdże świeże 50 g
  • olej rzepakowy 1 łyżka
  • likier amaretto 5 łyżek
  • Nadzienie :
  • jabłka 1350 g
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier drobny 5 łyżek
  • bułka tarta 3 łyżki
  • woda 3 łyżki
  • Na wierzch :
  • jajo 1 szt
  • mleko 2 łyżki
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami cukru, odstawić. Jaja ubić z pozostałym cukrem. Do drożdży dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na ok. 10 min. Potem dodać pozostałe składniki, stopione masło i masę jajeczną, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 75 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. W tym czasie uprażyć obrane i pokrojone jabłka. Do ostudzonych owoców dodać bułkę tartą, wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować i wyłożyć owoce, posypać cynamonem i dodatkowo cukrem. Zwinąć, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia. potem posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem.

  3. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 35 min. Przed podaniem ostudzić i posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!

Składniki
  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 500 g Lubię
  • mleko 1 szklanka
  • masło 1/2 kostki
  • jaja 2 szt
  • cukier drobny 150 g
  • drożdże świeże 50 g
  • olej rzepakowy 1 łyżka
  • likier amaretto 5 łyżek
  • Nadzienie :
  • jabłka 1350 g
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier drobny 5 łyżek
  • bułka tarta 3 łyżki
  • woda 3 łyżki
  • Na wierzch :
  • jajo 1 szt
  • mleko 2 łyżki
  • cukier puder
Składniki