Drożdżowe „okulary” ze śliwką

Drożdżowe „okulary” ze śliwką
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Wspaniałe drożdżówki dla dzieci na śniadanie.

Składniki

  • Mąka pszenna 38 dag
  • Drożdże instant (suszone) 1 opakowanie
  • Cukier 50 gram
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Szczypta soli
  • Letnie mleko 200 ml
  • Letnie stopione masło 60 gram
  • Dowolne śliwki 8 szt.
  • Żółtko jaja 1 szt.
  • Śmietanka 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Do miski przesypać przesianą mąkę i suszone drożdże, starannie wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wymieszać mikserem na najwyższych obrotach, tak aby powstało gładkie ciasto. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aby ciasto powiększyło swoją objętość. Z ciasta formować wałki o średnicy 1,5 cm i długości 20 cm. Zwinąć je w ósemki, rozpłaszczając dłonią i w środki położyć połówki śliwek, posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietanką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut.

Komentarze do przepisu (2)

Agusiowesmakolyki 11 sierpnia
Super pomysł.
SlodkoSlodka83 12 sierpnia
Bardzo apetyczne :-)
Składniki
  • Mąka pszenna 38 dag
  • Drożdże instant (suszone) 1 opakowanie
  • Cukier 50 gram
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Szczypta soli
  • Letnie mleko 200 ml
  • Letnie stopione masło 60 gram
  • Dowolne śliwki 8 szt.
  • Żółtko jaja 1 szt.
  • Śmietanka 1 łyżeczka
Składniki