Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie i puszyste naleśniki z sosem czekoladowym
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 676
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 43
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 676
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 43
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Naleśniki: drożdże rozpuszczamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i z cukrem. Odstawiamy na kilka minut. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jajka, wodę, resztę mleka oraz rozprowadzone drożdże. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Następnie dodajemy przestudzone masło oraz skórkę z pomarańczy. Mieszamy, aż ciasto będzie jednolite. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę, aż ciasto wyrośnie (lepiej użyć dużej miski, bo ciasto lubi wypłynąć). Po wyrośnięciu smażymy naleśniki. Przed smażeniem pierwszego naleśnika na patelni rozgrzewamy pół łyżeczki masła, kolejne smażymy już bez tłuszczu z obu stron do zrumienienia.
Sos czekoladowy: kremówkę zagotowujemy z cukrem waniliowym, czekoladę rozpuszczamy z masłem na małym ogniu. Kremówkę wlewamy do czekolady i mieszamy.
Naleśniki zwijamy w rulony, układany na talerzu jeden obok drugiego. Polewamy sosem. Danie posypujemy otartą skórką z pomarańczy.