Domowy ocet jabłkowy:

Domowy ocet jabłkowy:
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Nie kupujmy go nawet w ekologicznym sklepie ale zróbmy sami w domu. Ma wiele cennych właściwości i wpływa na nasze zdrowie.

Składniki

  • 3-litrowy , szklany słój
  • skórki z obranych jabłek (bez gniazd nasiennych i ogonków)
  • garść rodzynków
  • przegotowana, letnia woda

Przygotowanie

  1. W wyparzonym słoju układamy obierki z jabłek. Można dodać garść lub dwie rodzynków.Skórki powinny wypełniać połowę słoika.
    Zalewamy do pełna przegotowaną, letnią wodą.
    Przykrywamy ściereczką, którą mocujemy gumką recepturką.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 tygodni.
    Każdego dnia drewnianą łyżką mieszamy zawartość słoja. Jeśli na powierzchni zaczyna tworzyć się piana- usuwamy ją.
    Po 6-ciu tygodniach przelewamy ocet przez sito wyłożoną gazą i rozlewamy do szklanych butelek. Przechowujemy w zimnym miejscu.
    Domowy ocet jabłkowy dostarcza cennych składników niezbędnych do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
    Zawiera duże ilości potasu, fosforu, żelaza, sodu i chloru.
    Działa profilaktycznie i leczniczo na takie choroby jak:
    - bóle stawów
    - choroby skóry takie jak: łuszczyca i egzema
    - trudno gojące się rany
    - bezsenność
    - ciągłe zmęczenie
    - żylaki
    Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.
    Wzmacnia układ odpornościowy.
    Reguluje poziom cukru w organizmie.
    Przyśpiesza spalanie tłuszczu- odchudza.

    Dawkowanie:
    ------------------
    Raz dziennie : 1 łyżka na 1 szklankę wody
    Kurację zaczynamy od jednej łyżeczki, stopniowo zwiększając ilość octu.

Komentarze do przepisu (5)

Maudie 26 lutego
Pewnie,że zrobiony w domku jest najlepszy :)
babcitereskiciasta 26 lutego
Ja jeszcze nie robiłam, ale siostra robi.:)
pelen_brzuszek 27 lutego
warto zrobić samemu :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3-litrowy , szklany słój
  • skórki z obranych jabłek (bez gniazd nasiennych i ogonków)
  • garść rodzynków
  • przegotowana, letnia woda
Składniki