Domowy chleb z mieszanki mąk

Domowy chleb z mieszanki mąk
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Pyszny domowy chleb zrobiony z mieszanki mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej z dodatkiem płatków owsianych.

Składniki

  • 250g mąki ryżowej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 140 g mąki kukurydzianej
  • 600 ml ciepłej wody
  • 1,5 garści płatków owsianych
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie (7g) drożdży granulowanych
  • kminek

Przygotowanie

  1. Mąki ryżową, ziemniaczaną i kukurydzianą wsypujemy do miski razem z płatkami owsianymi, solą oraz drożdżami.

  2. Mieszamy i dolewamy wodę z octem. Dokładnie mieszamy i dolewamy oliwę. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Kiedy ciasto podrośnie wówczas przekładamy je do dwóch małych keksówek wysmarowanych olejem. Wierzch można posypać kminkiem. Tak wypełnione foremki odkładamy do wyrośnięcia.

  4. Podrośnięte chlebki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 250'C i od razu zmniejszamy temperaturę do 200'C i ustawimy grzanie piekarnika na góra i dół bez termoobiegu. Chlebek pieczemy około 40-45 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Smacznego !!!

  5. ;-D

  6. ;-)))

Komentarze do przepisu (24)

SlodkoSlodka83 07 czerwca
Chlebuś pierwsza klasa :-)
slodkisentyment 07 czerwca
Super :)
Docherro 07 czerwca
Pyszny chlebek nie ma to jak domowy i tak ładnie wyrośnięty:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250g mąki ryżowej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 140 g mąki kukurydzianej
  • 600 ml ciepłej wody
  • 1,5 garści płatków owsianych
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie (7g) drożdży granulowanych
  • kminek
Składniki