domowy budyń waniliowy

domowy budyń waniliowy
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Jeżeli lubicie budyń waniliowy , a staracie się unikać dodatków chemicznych w pożywieniu to polecam ten przepis. Budyń jest pyszny i gęsty z waniliową nutą i w dodatku bardzo prosty w przygotowaniu. Mi najlepiej smakuje z owocami np porzeczkami :) Czas przygotowania domowego budyniu nie zajmuje więcej czasu od przygotowania wersji ze sklepu ( no może 30 sekund dłużej :)) Przepis jest na dużą porcję dla 3-4 osób . Budyń waniliowy może posłużyć jako deser lub jako składnik do kremów np Karpatki. Pierwszy raz kiedy robiłam sama go w domu obawiałam się że minie wyjdzie. Jednak moje wszelkie wątpliwości okazały się nie słuszne. Polecam , myślę że po wypróbowaniu domowego budyniu już nigdy nie sięgniecie po gotowy wyrób w proszku!

Składniki

  • 750 ml mleka
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  1. Odlewamy 500 ml mleka do garnuszka , dodajemy oba cukry, jedną łyżkę masła i gotujemy na małym gazie co jakiś czas mieszając. W małej salaterce mieszamy ze sobą pozostałe mleko z mąką i żółtkami - do całkowitego rozpuszczenia się składników. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy do niego naszą mieszankę z salaterki i intensywnie mieszamy aż ładnie się budyń zagęści.

    Smacznego!

Składniki
  • 750 ml mleka
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
Składniki