Domowe Rafaello

Domowe Rafaello
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Smakuje wybornie, przepis mojej koleżanki z Krakowa.

Składniki

  • Drobne ciasteczka - krakersy 5 paczek
  • Mleko 1 litr
  • Budyń waniliowy z cukrem 2 torebki
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Cukier ¾ szklanki
  • Żółtko jaja 1 szt.
  • Masło 25 dag
  • Wiórki kokosowe 20 dag +5 dag do posypki

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Z mleka, budyniu, mąki ziemniaczanej i cukru ugotować budyń, po czym odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy z żółtkiem i nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce wystygnięty budyń. Na koniec wsypujemy 15 dag wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy. Na blachę o wymiarach 30x20 układamy warstwami ciastka i przygotowaną masę, tak aby było jak najwięcej warstw. Pozostałe wiórki kokosowe podsmażamy na patelni, aż się zarumienią. Mieszamy z kilkoma pokruszonymi ciastkami i posypujemy gotowe ciasto. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy ciastka zmiękną i będzie się lepiej kroić.

Komentarze do przepisu (4)

pelen_brzuszek 05 czerwca
to jest coś :)
SlodkoSlodka83 06 czerwca
Mniaaaaaam :-)
slodkisentyment 06 czerwca
Super pomysł. A jeden krakers na cieście się do mnie uśmiecha, dosłownie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Drobne ciasteczka - krakersy 5 paczek
  • Mleko 1 litr
  • Budyń waniliowy z cukrem 2 torebki
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Cukier ¾ szklanki
  • Żółtko jaja 1 szt.
  • Masło 25 dag
  • Wiórki kokosowe 20 dag +5 dag do posypki
Składniki