Domowe kostki rosołowe

Domowe kostki rosołowe
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Zamiast kupować gotowe i pełne złych substancji, lepiej zrobić zdrowe i domowe kostki rosołowe. Nie kosztuje to wiele, bo wystarczy skorzystać z warzyw, które pozostały po gotowaniu bulionu lub rosołu.

Składniki

  • wszystkie warzywa, których używaliśmy do gotowania rosołu/bulionu: marchew, seler, pietruszka, por, cebula oraz natka pietruszki
  • 200 ml rosołu/bulionu
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta kurkumy i pieprzu

Przygotowanie

  1. Jedyne co powinniśmy zrobić to zblendować warzywa z dodatkiem płynu (nie za dużo, powinniśmy uzyskać papkę o bardzo gęstej konsystencji). Do uzyskanej papki dosypujemy około dwie łyżeczki soli, odrobinę pieprzu i kurkumy. Mieszamy i przelewamy do foremek na kostki lodu. Wszystko zamrażamy i wykorzystujemy kiedy mamy ochotę. Ja najczęściej dodaję do farszy, pasztetów, sosów, zup czy gulaszy. Dodaję po 2-3 kostki. Świetnie podkręcają smak potraw!

Składniki
  • wszystkie warzywa, których używaliśmy do gotowania rosołu/bulionu: marchew, seler, pietruszka, por, cebula oraz natka pietruszki
  • 200 ml rosołu/bulionu
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta kurkumy i pieprzu
Składniki