Deser z kaszy jaglanej

Deser z kaszy jaglanej
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: EWAM45
Kiedyś nazywana jagłami, trochę zapomniana, obecnie wraca do łask. Powinniśmy jeść kaszę jaglaną, bowiem ma bardzo dużo dobrych właściwości. Przede wszystkim przywraca równowagę kwasowo - zasadowa w naszym organizmie. Poza tym poprawia pamieć i zdolność koncentracji. doskonale wpływa na układ kostny. Potrawy z kaszy jaglanej są lekkostrawne i smaczne, dlatego dziś polecam deser z kaszy jaglanej z sosem z mrożonej borówki.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • szklanka mrożonej borówki lub innych owoców ( w lecie świeże)
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie

  1. Kaszę zalewamy woda i gotujemy na małym ogniu aż wchłonie wodę i napęcznieje. Często mieszamy. Odstawiamy, nakrywamy i owijamy ściereczka kuchenną, by kasza ładnie "doszła".

    Rozmrożone owoce blendujemy z cukrem i jogurtem. Kaszę możemy również zblendować , będzie bardziej delikatna. Nakładamy do pucharków, polewamy sosem owocowym, dekorujemy owocami.

Składniki
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • szklanka mrożonej borówki lub innych owoców ( w lecie świeże)
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Składniki