Deser w stylu trifle

Deser w stylu trifle
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Lekkie i smaczne!

Składniki

  • galaretka truskawkowa, 1 opakowanie
  • budyń śmietankowy lub waniliowy, 1 opakowanie
  • biszkopty okrągłe, kilka sztuk
  • truskawki świeże lub mrożone, kilkanaście sztuk
  • śmietanka 36% lub bita śmietana w sprayu, 200ml
  • łyżka cukru

Przygotowanie

  1. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Gdy ostygnie rozlać ją po równo do 5 szklanek lub pucharków.

  2. Truskawki podzielić na cząstki i wrzucić do każdej szklanki po kilka sztuk.

  3. Na wierzch układamy biszkopty (można je pokruszyć i posypać po galaretce z owocami). Szklanki owinąć w folię aluminiową i włożyc na noc do lodówki.

  4. Kolejnym krokiem jest przygotowanie budyniu. Gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie przekładamy po równo do każdej szklanki z galaretką. Ponownie wkładamy do lodówki, a w międzyczasie ubijamy śmietankę z łyżką cukru (jeśli używamy kremówki)

  5. Bitą śmietanę nakładamy na warstwę budyniu, wierzch dekorujemy owocami lub kolorowymi cukierkami. Do czasu podania deser przechowywać w lodówce.

Komentarze do przepisu (3)

Annuar 15 lutego 2010
Efektowne! Biszkopty wkładamy do zastygniętej galaretki czy do jeszcze płynnej?
patusia5 15 lutego 2010
Biszkopty najlepiej kłaść na lekko ścinającą się galaretkę, wtedy dobrze nasiąkają i robią się... Czytaj całość »
Biszkopty najlepiej kłaść na lekko ścinającą się galaretkę, wtedy dobrze nasiąkają i robią się mięciutkie. Pozdrawiam
angel58 15 lutego 2010
świetny deser,dzięki:))) Oczywiście ode mnie piątka:)
Składniki
  • galaretka truskawkowa, 1 opakowanie
  • budyń śmietankowy lub waniliowy, 1 opakowanie
  • biszkopty okrągłe, kilka sztuk
  • truskawki świeże lub mrożone, kilkanaście sztuk
  • śmietanka 36% lub bita śmietana w sprayu, 200ml
  • łyżka cukru
Składniki