Delicja z jabłkami i serem

Delicja z jabłkami i serem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Bardzo delikatne, pyszne ciasto z trzema kruchymi plackami. Placki przełożone masą serową i jabłkową. Placek na górze z pianką truskawkową.

Składniki

  • CIASTO:-4,5 szklanki mąki
  • -1,5 szklanka cukru -3 jajka -3 łyżeczki proszku do piecz.
  • -1 cukier waniliowy -1,5 masła-375 g.
  • MASA SEROWA:
  • -60 dkg. sera -3 żółtka -1 cukier waniliowy
  • -5 łyżek cukru -1/2 masła-125 g. -1 budyń -1/2 szklanki mleka
  • MASA JABŁKOWA:
  • -1 kg. jabłek -ok.1 szklanka cukru(zależy jak kwaśne są jabłka)
  • -1 cukier waniliowy + cynamon -1 kisiel wiśniowy -1/2 szklanki wody
  • PIANKA JOGURTOWA:
  • -2 galaretki truskawkowe -0,5 l. wody
  • -2 duże jogurty truskawkowe-800 g.
  • ESY-FLORESY:-1/2 polewy czekoladowej ok.50 g.

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać tam mąkę z proszkiem, wymieszać i zagnieść. Podzielić na 3 części.

  2. Rozwałkować każdy na wielkość blaszki tj. 30x40.
    Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
    Dobrze jak blaszka z jednego boku będzie otwarta, łatwiej będzie ciasto zsunąć po upieczeniu.
    Piec ok.17-20 min. w 175*C.na złoty kolor.
    Następne dwie części ciasta, upiec tak samo.

  3. Jeden placek włożyć do wysokiej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. masa serowa-Masło roztopić w garnku. Ser zmiksować z jajkami i cukrem, dodać do masła. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając.Budynie rozmieszać z mlekiem i wlać do sera. Mieszać parę minut aż zacznie pyrkać,do zgęstnienia.Trzeba uważać żeby nie przypalić.Masę gorącą wyłożyć na placek.
    Przykryć drugim plackiem.

  5. masa jabłkowa.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Kisiel rozmieszać z wodą. Jabłka z cukrem i cynamonem usmażyć, wlać kisiel i zagotować. Gorące rozsmarować na drugim placku.
    Przykryć trzecim plackiem i schłodzić.

  6. pianka-Galaretki rozpuścić we wrzątku. Ostudzić do lekkiego tężenia. Zmiksować jogurty z tężejącymi galaretkami i wyłożyć na górę placka.

  7. esy-floresy- Polewę rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu i polać ciasto w esy-floresy.

Komentarze do przepisu (2)

bryssska 12 lipca
Pyszniutkie ciasteczko, mniam ;-D
Nie zaprzeczam, dziękuję.:)
Składniki
  • CIASTO:-4,5 szklanki mąki
  • -1,5 szklanka cukru -3 jajka -3 łyżeczki proszku do piecz.
  • -1 cukier waniliowy -1,5 masła-375 g.
  • MASA SEROWA:
  • -60 dkg. sera -3 żółtka -1 cukier waniliowy
  • -5 łyżek cukru -1/2 masła-125 g. -1 budyń -1/2 szklanki mleka
  • MASA JABŁKOWA:
  • -1 kg. jabłek -ok.1 szklanka cukru(zależy jak kwaśne są jabłka)
  • -1 cukier waniliowy + cynamon -1 kisiel wiśniowy -1/2 szklanki wody
  • PIANKA JOGURTOWA:
  • -2 galaretki truskawkowe -0,5 l. wody
  • -2 duże jogurty truskawkowe-800 g.
  • ESY-FLORESY:-1/2 polewy czekoladowej ok.50 g.
Składniki