Czeski gulasz wołowy

Czeski gulasz wołowy
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Czeski gulasz jest nieco inny niż te mi znane. Mało w nim warzyw, ale za to dużo przypraw, jest naprawdę aromatyczny. Tradycyjnie podaje się go z knedlikiem. Nie trzeba sztucznie go zagęszczać, swoje zrobiły tu papryka i cebula.

Składniki

  • 500g chudej wołowiny
  • 3 papryki: żółta, czerwona, zielona
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 2 liście laurowe
  • po szczypcie: kminek, majeranek sól, pieprz
  • olej
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

  1. Wołowinę kroimy na kawałki, paprykę, czosnek i cebulę kroimy w kostkę.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Wsypujemy słodką i ostrą paprykę, smażymy kilkanaście sekund, po czym dodajemy cebulę, czosnek i paprykę, smażymy 5 minut.

  3. Zalewamy około 400 ml wody, dodajemy liście laurowe, dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Po tym czasie próbujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem kminkiem i majerankiem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Składniki
  • 500g chudej wołowiny
  • 3 papryki: żółta, czerwona, zielona
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 2 liście laurowe
  • po szczypcie: kminek, majeranek sól, pieprz
  • olej
  • natka pietruszki do posypania
Składniki