Czerwone Buraczki zasmażane

Czerwone Buraczki zasmażane
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Bellapi
Wielkanoc coraz bliżej. Nie wyobrażam sobie aby na stole zabrakło buraczków. Tym razem w wersji z chrzanem i konfiturą żurawinową.

Składniki

  • 0,5 kg czerwonych buraków
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • Pół łyżeczki cukru trzcinowego
  • Masło klarowane do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy. Gotujemy do miękkości. Czekamy aż ostygną.
    Następnie obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
    Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła klarowanego, gdy się rozpuści wrzucamy buraki, chrzan i żurawinę. Doprawiamy solą, pieprzem, octem i cukrem. Po ok. 5 - 7 min dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Podajemy ciepłe. Smakują również na zimno

Komentarze do przepisu (23)

bryssska 19 marca 2018
Moje ulubione ;-)
Docherro 19 marca 2018
W każdym wydaniu kocham buraczki,z żurawiną jeszcze nie robiłam,pyszności Paulinko:)
Nevermore 19 marca 2018
Zasmażane buraczki można jeść same, co czasem czynię, ale dostaję po paluchach i do obiadu zostaje mi... Czytaj całość »
Zasmażane buraczki można jeść same, co czasem czynię, ale dostaję po paluchach i do obiadu zostaje mi "kolesław" xD
Super :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 0,5 kg czerwonych buraków
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • Pół łyżeczki cukru trzcinowego
  • Masło klarowane do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
Składniki