Czekoladki z nadzieniem malinowym

Przepis dnia 2019-02-14
Czekoladki z nadzieniem malinowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Opietruszka
Dla kochanej osoby – na Walentynki lub bez okazji! Wystarczy tylko zapakować w pudełko i prezent gotowy ???? Z użyciem tylko dwóch składników! Do ich wykonania potrzebujesz foremki, moja jest silikonowa na 15 standardowej wielkości czekoladek w kształcie serca. Ale inna foremka i inne kształty też pomieszczą te pyszne składniki.

Składniki

  • 250 gram białej czekolady
  • 80 gram mrożonych malin

Przygotowanie

  1. 1. W niewielkim garnuszku podgrzej maliny i doprowadź je do wrzenia. Gotuj przez kilka minut aż nadmiar wody odparuje a sos malinowy stanie się gęsty.

  2. 2. Przetrzyj jeszcze gorące maliny przez sitko alby pozbyć się pestek. Odłóż do wystudzenia.

  3. 3. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.* Przygotuj foremkę i pędzelkiem pomaluj serca w foremce tak aby czekolada pokryła boki i spód foremek. Włóż na 10 minut do lodówki lub dłużej do czasu całkowitego zastygnięcia czekolady w foremce.

  4. 4. Powtórz czynność i gdy 2 warstwa czekolady zastygnie połącz połowę pozostałej płynnej czekolady z musem malinowym. Dobrze wymieszaj – powstanie różowa masa. Wlej po małej łyżeczce różowej masy do każdej foremki zostawiając miejsce na przykrycie malin pozostałą warstwą białej czekolady.

  5. 5. Wypełnij czekoladowe serca pozostałą czekoladą i włóż do ostatecznego zastygnięcia na około 2 godziny a najlepiej na całą noc.

  6. * Kąpiel wodna – Umieść szklaną miskę nad garnkiem z niedużą ilością gorącej wody, tak by misa nie dotykała wody. Do szklanej miski włóż połamaną czekoladę. Mieszaj co pewien czas. Po chwili czekolada powinna się roztopić.

Komentarze do przepisu (12)

Maudie 11 lutego
Smakowite i śliczne czekoladki :)
babcitereskiciasta 11 lutego
Walentynkowe pyszności.:)
slodkisentyment 11 lutego
Śliczne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 gram białej czekolady
  • 80 gram mrożonych malin
Składniki