Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowo - czekoladowy smak lata zaklęty w słoiczku.
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2071
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1365
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 390
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 151
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2071
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1365
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 390
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 151
Składniki
Truskawki szypułkujemy, myjemy potem wkładamy do garnka w którym będziemy gotować dżem. Zasypujemy cukrem i zostawiamy na noc.
Drugiego dnia gotujemy truskawki wraz z sokiem i miksujemy blenderem na gładką masę, wsypujemy żelfixy, kakao i starte czekolady jeszcze chwilę gotując na średnim gazie i energicznie mieszamy.
Gotowy czekodżem wlewamy do słoiczków. Ja jeszcze dodatkowo pasteryzuję w piekarniku w 100 stopniach ok 20 min. Potem wyłączam piekarnik a słoiczki siedzą do wystygnięcia. Można pasteryzować także tradycyjnie.
Tak samo można zrobić śliwki, jednak moim zdaniem połączenie truskawki i czekolady jest bardzo smaczne. Taki dżem używam nie tylko tradycyjnie do naleśników czy na grzanki ale także przekładam nim torty. Polecam gdyż sezon na te fantastyczne owoce właśnie się rozpoczyna.