Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na biszkopcie cytrynowym z masą budyniowo -cytrynową i pianką cytrynową. Dodatkowo przełożone herbatnikami i polane cytrynową polewą.Ciasto bardzo winne i przepyszne
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 309
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 458
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 309
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 458
Składniki
biszkopt cytrynowy-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać.Przesiewać mąki z proszkiem i mieszać łopatką. Na koniec wmieszać sok i skórkę z cytryny, oraz olej. Mieszać dokładnie ale nie za długo.Przelać do blaszki z piekarnika 34x38 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 180 *.
masa budyniowo-cytrynowa: Budynie rozmieszać z 1 szklanką wody.Do garnka wlać też 1 szklankę wody, sok z cytryn , cukier i zagotować.Ugotować budyń, zdjąć z pieca i wmieszać masło. Ciepłe wyłożyć na biszkopt.
Zaraz ułożyć warstwę herbatników.Odstawić do przestygnięcia.
pianka-Galaretki rozpuścić z 2 szklankami przegotowanej i gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić ze śnieżką, potem tężejącymi galaretkami. Wylać na warstwę herbatników. Śpieszyć się i rozsmarować, bo pianka szybko tężeje.
Zaraz przykryć warstwą herbatników.Schłodzić.
lukier-Przesiać cukier puder, dodać sok z cytryny i wymieszać. Jak będzie za gęsty, można dodać odrobinę gorącej wody. Rozsmarować na herbatnikach. Schłodzić w lodówce, kroić na następny dzień aż herbatniki zmiękną.