Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiające ciasto cytrynowe kwaskowe a zarazem słodkie.
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 246
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 25
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13216
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 246
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 25
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13216
Składniki
Białka ubijamy na sztywna piane, dodajemy cukier i wciąż ubijamy, następnie wlewamy żółtka i dalej miksujemy. Maki mieszamy ze sobą i dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia dodajemy do pianki i miksujemy na małych obrotach aż powstanie jednolita masa. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewany masę. Pieczemy 30-40 minut w 180 st. C
Masa budyniowa: Szklankę wody oraz sok z cytryny (125ml) i szklankę cukru gotujemy. Budynie rozpuszczamy w 0,5 szkl wody, gdy woda zawrze wlewamy je i energicznie mieszamy do zgęstnienia odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy dodając wystudzona masę budyniowa, do wyczerpania. Poncz do nasączenia ciasta: 150ml wody + 2 łyżki soku z cytrynę+ 2 łyżeczki cukru mieszamy i po uzyskaniu jednolitej konsystencji nasączamy nim biszkopt. Następnie wykładamy na niego masę budyniowa odstawiamy do lodówki.
Pianka cytrynowa: galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywną piane następnie wlewany galaretkę zimną i tężejącą lecz nie zastygniętą. Piankę wykładamy na masę budyniowa.
Na masę układamy biszkopty które smarujemy lukrem wykonanym z soku z cytryny i cukru pudru. Sok ucieramy z cukrem pudrem do powstania gęstej i klarownej konsystencji. Możemy ozdobić kawałkiem cytryny.