Crumble ze śliwkami

Crumble ze śliwkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ten prosty deser polecam wszystkim miłośnikom śliwek. Można go podawać z bitą śmietaną lub lodami, ale i bez nich jest bardzo smaczny.

Składniki

  • 1 kg śliwek
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g cukru trzcinowego do kruszonki + 2-3 łyżki do posypania śliwek
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru pudru do posypania

Przygotowanie

  1. Foremkę do tarty wysmarować masłem. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Ułożyć je w foremce podwójną warstwą. Posypać cukrem i cynamonem. Z mąki, masła i cukru zarobić kruszonkę. Posypać na śliwki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 30-35 minut, aż kruszonka zbrązowieje. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (6)

slodkisentyment 12 sierpnia
O tak, przepysznie :)
fafiatko 12 sierpnia
Pyszny deser!
Cudowny przepis, az czuje ten zapach! Kruszonka i sliwki...mniam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg śliwek
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g cukru trzcinowego do kruszonki + 2-3 łyżki do posypania śliwek
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru pudru do posypania
Składniki