Cielęcina z pomarańczą

Cielęcina z pomarańczą
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
O :) Aromatyczna potrawka z pomarańczą ,pomidorem i tamarillo.

Składniki

  • 800 g cielęciny
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidor
  • pomarańcza
  • tamarillo
  • 2 łyżki śmietany
  • 250 ml bulionu cielęcego
  • sól ,pieprz
  • łyżka mąki

Przygotowanie

  1. Cielęcinę pokroiłem w kostkę wymieszałem z czosnkiem roztartym z solą.
    Odstawiłem na ok. 1 godzinę pod przykryciem.
    Po tym czasie mięso zalałem gorącym bulionem , doprowadziłem do wrzenia i trzymałem na małym ogniu ok. 20 minut.
    Wycisnąłem sok z pomarańczy.
    Obrałem pomidora i tamarillo , pokroiłem je w kostkę i wrzuciłem do mięsa razem ze sparzoną skórką pomarańczową ,również pokrojoną w kostkę.
    Całość wymieszałem i dusiłem razem.
    Sok z pomarańczy wymieszałem z mąką oraz śmietaną i dodałem do mięsa. Doprawiłem solą i niewielką ilością pieprzu.
    Mieszając nadal trzymałem na ogniu do zgęstnienia sosu.

Komentarze do przepisu (6)

ggosienka68 16 kwietnia 2014
Nie powiem, przepis ciekawy :) tylko pytanie mam odnośnie owocu tamarillo: gdzie można kupić, bo nie widziałam ... Czytaj całość »
Nie powiem, przepis ciekawy :) tylko pytanie mam odnośnie owocu tamarillo: gdzie można kupić, bo nie widziałam pomidorków drzewiastych w sprzedaży. Pozdrawiam
Futka 16 kwietnia 2014
Pycha! :)
pesto 17 kwietnia 2014
To jest potrawa z jakiegoś kraju czy Twoja własna inwencja? Jak zwykle nie podajesz źródła, a ja ciekawa jestem... Czytaj całość »
To jest potrawa z jakiegoś kraju czy Twoja własna inwencja? Jak zwykle nie podajesz źródła, a ja ciekawa jestem tej potrawy... :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 800 g cielęciny
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidor
  • pomarańcza
  • tamarillo
  • 2 łyżki śmietany
  • 250 ml bulionu cielęcego
  • sól ,pieprz
  • łyżka mąki
Składniki