Cielęce cynaderki w sosie winnym

Cielęce cynaderki w sosie winnym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Niesamowicie kremowe i delikatne

Składniki

Przygotowanie

  1. Kupiłam nerki już bez pokrywającego je tłuszczu.
    Przecięłam je wzdłuż ale nie do końca i namoczyłam na noc w wodzie z mlekiem.
    Następnego dnia wycięłam białe części ze środka, nerki opłukałam.
    Włożyłam je do garnka z wodę i zagotowałam- puszczą dużo szumu.
    Wyjęłam je, zmieniłam wodę i zagotowałam ją, nerki włożyłam tym razem do wrzątku i podgotowałam je 5 minut.
    Po tych zabiegach woda nie powinna mieć innego zapachu niż mięsny. W razie czego można jeszcze raz zmienić wodę.

  2. Na patelni zeszkliłam cebulę z chili. Potem dodałam odsączone nerki i pokrojony czosnek.
    Gdy nerki lekko się przyrumieniły dolałam szklankę wina.
    Patelnię przykryłam pokrywką i nerki dusiły się około 40 minut.
    Potem sos zagęściłam mąką, doprawiłam solą a po wyłączeniu ognia posypałam pokrojoną natką.

  3. Może jest z daniem trochę zachodu ale warto dla tego smaku spędzić czas w kuchni.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (18)

SlodkoSlodka83 20 maja
Nigdy nie jadłam szczerze mówiąc.
slodkisentyment 20 maja
Wyglądają super, cielęcych to chyba nigdy nie jadłam.
kuchmariola63 21 maja
Cielęce cynaderki są najsmaczniejsze :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki