Ciasto ze śliwkami i kremową polewą

Ciasto ze śliwkami i kremową polewą
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Ciasto ze śliwkami i kremową polewą jest lepsze niż sernik. Kruchy spód, gęsty, śliwkowy budyń i delikatna masa ze śmietanek są naprawdę przepyszne. Wszystko pieczone jest razem, bez konieczności wcześniejszego podpiekania spodu. Szybkie, łatwe ciasto, warte polecenia.

Składniki

  • Ciasto:
  • 80 g masła
  • 75 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 g mąki
  • 0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 400 g śliwek
  • 1 budyń w proszku
  • ewentualnie 1 łyżka mielonych migdałów
  • polewa na wierzch:
  • 400 g gęstej kwaśnej śmietany najlepiej bardzo tłustej
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 budyń w proszku
  • 1 kubeczek słodkiej śmietanki( 200 g)

Przygotowanie

  1. Masło, cukier, jajko, mąkę i proszek)szybko zagnieść na kruche ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Okrągłą foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do garnka i poddusić parę minut, aż puszczą sok. Następnie wsypać budyń w proszku i cały czas energicznie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki. Jeśli śliwki są kwaskowe, można dodać 1- 2 łyżki cukru. Wymieszać do rozpuszczenia i zdjąć z ognia. Przełożyć do szklanej miski i odstawić do ostygnięcia.

  3. Ciasto rozwałkować najlepiej między dwoma kawałkami folii spożywczej. Zdjąć wierzchni kawałek folii i pomagając sobie drugą folią wyłożyć ciastem przygotowaną foremkę. To najlepszy i bardzo szybki sposób na kruche ciasto. Utworzyć brzeżek. Nakłuć kruche ciasto i posypać mielonymi migdałami. Wyłożyć ostudzony budyń śliwkowy na cieście i wyrównać łyżką.

  4. Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem, jajkami i budyniem, tak aby nie było grudek. Słodką śmietankę ubić na bitą i ostrożnie wymieszać z kwaśną śmietaną. Wylać na budyń śliwkowy i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40- 45 minut. Po koniec pieczenia można nakryć folią aluminiową, żeby ciasto nie było zbytnio brązowe na wierzchu.

Komentarze do przepisu (13)

Docherro 3 dni temu
Ależ pyszne ciasto,mniam:)
ElMar 3 dni temu
Wygląda bardzo apetycznie, aż chce się kawałeczek:)
Maudie 3 dni temu
Nieziemskie ciacho :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 80 g masła
  • 75 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 g mąki
  • 0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 400 g śliwek
  • 1 budyń w proszku
  • ewentualnie 1 łyżka mielonych migdałów
  • polewa na wierzch:
  • 400 g gęstej kwaśnej śmietany najlepiej bardzo tłustej
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 budyń w proszku
  • 1 kubeczek słodkiej śmietanki( 200 g)
Składniki