Ciasto z kremem z ciastek spekulatius

Ciasto z kremem z ciastek spekulatius
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: monialubi
Szybkie ciasto, które robiłam do szkolnej kawiarenki. Użyłam kremu kanapkowego z ciastek spekulatius, ale każdy inny krem będzie tu pasował i zapewni wypiekowi oryginalny smak.

Składniki

  • Ciasto: 200g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 200g kremu spekulatius
  • 125g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g mielonych migdałow
  • Krem: 200-300g śmietany kremówki
  • 50g cukru pudru
  • 250g mascarpone
  • 2 małe puszki mandarynek

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Masło utrzeć z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Następnie wmiksować krem spekulatius. Mąkę wymieszać z proszkiem i migdałami i dodać do masy. Ciastem wypełnić formę i wstawić do piekarnika. Piec ok. 35-40 minut. Po upieczeniu ostudzić. Ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki na 1/3 wysokości. Niższy placek pokruszyć. Wyższy umieścić z powrotem w formie, zapiąć obręcz.

  3. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do mascarpone. Masę wyłożyć na przygotowany spód.

  4. Mandarynki odsączyć. Powciskać w masę. Posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.


    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (3)

pelen_brzuszek 15 maja
smakowicie wygląda :)
slodkisentyment 16 maja
Super :)
KulinarnaChwila 16 maja
Mogę zjeść całą posypkę ;)Ciasto super
Składniki
  • Ciasto: 200g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 200g kremu spekulatius
  • 125g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g mielonych migdałow
  • Krem: 200-300g śmietany kremówki
  • 50g cukru pudru
  • 250g mascarpone
  • 2 małe puszki mandarynek
Składniki