Ciasto z jabłkami i bezą kokosową

Ciasto z jabłkami i bezą kokosową
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ciasto dwukolorowe z jabłkami, bezą i polewą chałwową. Ciasto podpatrzyłam w net. ale zrobiłam po swojemu.

Składniki

  • CIASTO:-300 g. masła -200 g. cukru
  • -10 żółtek -250 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -5 białek -szczypta soli -1 cukier waniliowy
  • -2 łyżki kakao-tylko do ciemnego ciasta -10 łyżek mleka-tylko do jasnego ciasta
  • BEZA:-5 białek -szczypta soli
  • -10 łyżek cukru pudru -1 biały budyń -100 g.kokosu
  • NADZIENIE:-1 kg. jabłek na czysto
  • -1 cukier waniliowy -szczypta cynamonu, jak ktoś lubi
  • POLEWA CHAŁWOWA:
  • -200 g. chałwy -50 g. masła -4 łyżki mleka
  • DO POSYPANIA:2 garście migdałów w płatkach

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami.Przesiać do tego mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Delikatnie wkręcić do ciasta. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej przesiać kakao, wymieszać i rozsmarować na blaszkę 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. beza-Białka ubić ze szczyptą soli i pudrem. Delikatnie wmieszać,suchy budyń i kokos. Wyłożyć na surowe ciasto.

  3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Odcisnąć, wymieszać z cukrem i cynamonem. Rozsypać na bezie.

  4. ciasto jasne-Drugą część ciasta, rozrzedzić mlekiem i rozsmarować po jabłkach.

  5. Piec 50-60 min. w 175 *.

  6. polewa-Na wolnym ogniu, roztopić masło z pokruszoną chałwą.Rozrzedzić mlekiem i posmarować zimny placek.
    Posypać migdałami.

Składniki
  • CIASTO:-300 g. masła -200 g. cukru
  • -10 żółtek -250 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -5 białek -szczypta soli -1 cukier waniliowy
  • -2 łyżki kakao-tylko do ciemnego ciasta -10 łyżek mleka-tylko do jasnego ciasta
  • BEZA:-5 białek -szczypta soli
  • -10 łyżek cukru pudru -1 biały budyń -100 g.kokosu
  • NADZIENIE:-1 kg. jabłek na czysto
  • -1 cukier waniliowy -szczypta cynamonu, jak ktoś lubi
  • POLEWA CHAŁWOWA:
  • -200 g. chałwy -50 g. masła -4 łyżki mleka
  • DO POSYPANIA:2 garście migdałów w płatkach
Składniki