Ciasto truskawkowo-marcepanowe

Ciasto truskawkowo-marcepanowe
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
drogie
avatar Autor: monialubi
Zrobiłam na moje imieniny. Goście byli zachwyceni.

Składniki

  • 250g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200g miękkiego masła
  • 150g masy marcepanowej
  • 75ml mleka
  • 25ml likieru migdałowego
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • 2 jajka
  • 75g płatków migdałowych
  • 3-4 łyżki jasnego dżemu (morelowy, jabłkowy)
  • 500g truskawek
  • 1 op. przezroczystej polewy
  • 250ml soku jabłkowego

Przygotowanie

  1. Ze 175g mąki, 1 łyżeczki proszku, soli, 75g cukru, cukru waniliowego, 1-2 łyżek zimnej wody i 100g masła zagnieść szybko kruche ciasto. Tortownicę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno formy, tworząc niewysoki brzeg. Wstawić na pół godziny do lodówki.

  2. Masę marcepanową zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Razem z mlekiem i likierem podgrzać, cały czas mieszając. Ostudzić.

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni

  4. 100g masła zmiksować ze skórką cytrynową, szczyptą soli i pozostałym cukrem. Dodać masę marcepanową. Dodać resztę mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na ciasto kruche. Piec ok. 30 minut. Ostudzić.

  5. Migdały uprażyć na suchej patelni. Dżem podgrzać, przetrzeć przez sito, a następnie rozsmarować pędzielkiem na wierzchu i po bokach ciasta. Brzegi obsypać migdałami.

  6. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na plasterki. Ułożyć na wierzchu ciasta. Polewę przygotować z sokiem wg instrukcji na opakowaniu. Polać owoce, ew. posypać migdałami. Zostawić do zastygnięcia.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (4)

pelen_brzuszek 15 maja
wow, to jest to :)
slodkisentyment 16 maja
Pycha. Marcepan uwielbiam, truskawki uwielbiam, całe ciacho uwielbiam :)
KulinarnaChwila 16 maja
Sezonowe Ciasto Super
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200g miękkiego masła
  • 150g masy marcepanowej
  • 75ml mleka
  • 25ml likieru migdałowego
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • 2 jajka
  • 75g płatków migdałowych
  • 3-4 łyżki jasnego dżemu (morelowy, jabłkowy)
  • 500g truskawek
  • 1 op. przezroczystej polewy
  • 250ml soku jabłkowego
Składniki