Ciasto pomarańczowe na herbatnikach

Ciasto pomarańczowe na herbatnikach
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Tak jak przystało na ciasto bez pieczenia przygotowuje się je szybko, a zjada dopiero następnego dnia. Jest przyjemnie miękkie i nie za słodkie.

Składniki

  • 3/4 l soku pomarańczowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 250 g herbatników
  • 1/2 tabliczki białej czekolady

Przygotowanie

  1. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Obydwa budynie ugotować na soku pomarańczowym. Podzielić je na cztery części. Herbatnikami wyłożyć dno foremki i na nią nałożyć 1/4 budyniu. Tak samo postępować z kolejnymi warstwami. W sumie powinny być cztery, a na wierzchu budyń. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posypać nią wierzch ciasta dopiero, gdy budyń wystygnie. To jest ważne. W ciepłym budyniu czekolada się rozpuści
    i powstanie mało efektowna skorupka. Ciasto dać do lodówki najlepiej na całą noc.

Komentarze do przepisu (8)

SlodkoSlodka83 05 października 2018
Świetne :-)
fafiatko 06 października 2018
Pyszne ciastka i bardzo ladnie wygladaja!
babcitereskiciasta 07 października 2018
Szybkie i pyszne.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3/4 l soku pomarańczowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 250 g herbatników
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
Składniki