Ciasto pinacolada

Ciasto pinacolada
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Paninadeser
Wspaniałe połączenie biszkoptu z ciastem kokosowym oraz masą z ananasem.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku i octu
  • Ciasto kokosowe:
  • 4 białka
  • 30 dag drobnych wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • Krem:
  • puszka ananasów w syropie
  • 4-6 łyżek cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • kostka masła
  • 4 żółtka
  • Oraz:
  • opakowanie herbatników 200 g
  • płatki migdałowe do dekoracji
  • Polewa:
  • 2 łyżki śmietany lub mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • łyżka kakao
  • łyżeczka żelatyny

Przygotowanie

  1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, ubijamy.
    Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, wlewamy do białek ciągle mieszając. Mąkę przesiewamy, wsypujemy do jajek (dzieląc na 3 razy) Delikatnie mieszamy łyżką.

    Wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (spód) o wymiarach 25/40 cm. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 150 st. C termoobieg lub 170 st. C ustawienie góra dół.

    Ciasto kokosowe: białka ubijamy, partiami dosypujemy cukier. Gdy piana jest gładka wsypujemy wiórki i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Wlewamy do blachy o takich samych wymiarach co na biszkopt. Pieczemy ok. 20-30 minut do lekkiego zarumienienia.

    Krem: sok z ananasa mieszamy z cukrem, żółtkami i budyniami.

    Ananasy kroimy w kostkę i odsączamy na sicie (ten sok zostawiam do nasączenia biszkoptu i ciastek)

    Mleko stawiamy na gaz, gdy się zagotuje wlewamy sok. Ciągle mieszamy żeby się nie przypalił. Odstawiamy do wystudzenia.

    Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. Na końcu dodajemy pokrojonego ananasa i mieszamy za pomocą łyżki.




  2. Biszkopt nasączamy sokiem z ananasa, wykładamy połowę masy i przykrywamy ciastem kokosowym.

    Wykładamy resztę masy oraz układamy herbatniki (moczymy w soku z ananasa, jeśli jest go mało możemy dolać trochę wody lub alkoholu)


    Polewa: żelatynę zalewamy zimną wodą tak żeby ją przykryła. Resztę składników przekładamy do garnka i rozpuszczamy. Jak zacznie się gotować wyłączamy i dodajemy żelatynę (można ją wcześniej rozpuścić w mikrofali)


    Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową. Ciasto najlepiej zrobić dzień przed krojeniem. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (11)

Maudie 11 lutego
Pyszne ciasto:)
babcitereskiciasta 11 lutego
Rarytasek.:)
Nevermore 11 lutego
Wyższa szkoła jazdy ;) Już myślałem, że są tam też jabłka, a to ananasy hehe. Wygląda zarąbiście i na... Czytaj całość »
Wyższa szkoła jazdy ;) Już myślałem, że są tam też jabłka, a to ananasy hehe. Wygląda zarąbiście i na sam widok leci mi ślinka, pycha :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku i octu
  • Ciasto kokosowe:
  • 4 białka
  • 30 dag drobnych wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • Krem:
  • puszka ananasów w syropie
  • 4-6 łyżek cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • kostka masła
  • 4 żółtka
  • Oraz:
  • opakowanie herbatników 200 g
  • płatki migdałowe do dekoracji
  • Polewa:
  • 2 łyżki śmietany lub mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • łyżka kakao
  • łyżeczka żelatyny
Składniki