Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do Bożego narodzenia zostało nam tylko niecałe 10 tygodni, pomału można już nastawiać ciasto na Piernika Staropolskiego aby mogło swoje odleżeć. Taki piernik musi leżakować minimum 8-6 tygodni, a wiadomo że trzeba go upiec też minimum tydzień przed świętami, żeby zdążył namięknąć. Moje już sobie leżakuje w chłodzie i czeka, aż nadejdą święta Bożego Narodzenia.
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 172
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 141
Smak wiosny!
Odsłon: 641
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1767
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 163
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 172
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 141
Smak wiosny!
Odsłon: 641
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1767
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 163
Składniki
Miód, cukier oraz masło podgrzewamy na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Następnie wszystko wystudzamy.
Mąkę mieszamy z przyprawa do piernika.
Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną razem z przyprawą do piernika, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka oraz sól.
Ciasto dokładnie mieszamy – będzie dosyć luźne i kleiste.
Następnie przekładamy ciasto do emaliowanego, szklanego lub kamionkowego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy garnek w zimne miejsce na 6 – 8 tygodni. Smacznego !!!
;-D